Matkakertomus Tallinna 2019

Matkakertomus Tallinna

Kesällä 2019 Ynnin pojat matkasivat Tallinnaan Viron suurille laulujuhlille, jotka olivat silloin historian suurimmat Viron laulujuhlat. Vuosi 2019 oli Viron laulu- ja tanssijuhlille juhlavuosi, sillä tuolloin ensimmäisistä laulu- ja tanssijuhlista oli tullut kuluneeksi 150 vuotta! Ynnin pojille oli suuri ilo ja kunnia saada osallistua noille laulujuhlille yhtenä harvoista suomalaisista kuoroista.

Matkaan lähdettiin väsyneinä aikaisin heinäkuisena keskiviikkoaamuna. Bussi suuntasi kohti Helsinkiä ja bussissa aika kuluikin hyvin hirsiä vetäen. Kun bussi saapui Helsinkiin, kaikki astuivat innokkaina laivaan, joka suuntasi Viroon. Kuitenkaan vielä laivamatkan jälkeenkään ei oltu perillä, sillä ensimmäinen määränpää oli Pärnu, johon sai vielä ajella bussilla pari tuntia. Vihdoin illalla oltiin perillä Pärnussa, ja päästiin hotelliin lepäämään.

Matkan ensimmäinen päivä oli lomailua. Kävimme Pärnun hiekkarannoilla uimassa ja nauttimassa kesästä. Nimittäin sää olikin mitä mainioin auringon paistaessa ja lämmittäessä! Kävimme syömässä Pärnun vanhassa kaupungissa ja myöhemmin ehdittiin myös ostoksilla. Illalla jatkoimme matkaa kohti Tallinnaa ja suuria laulujuhlia silmät kiiluen jännityksestä.

 

Valmistautuminen laulujuhlille

Perjantaina heräsimme Tallinnan Metropol Hotellista ja  lähdimme matkaamaan kohti suurta  ja historiallisesti merkittävää laululavaa. Saavuttuamme laulujuhlille kuoronjohtaja Mihkel Koldits kertoi pojille, että laulujuhlilla perinteisesti jokaisella kuorolla on lavan läheisyydessä oma puu jota käytetään tapaamispaikkana. Täten Mihkel opasti pojat puulle joka tulisi laulujuhlien aikana olemaan meidän tapaamispaikka. Asetuttuamme puun luo siirryimme pian lavalle harjoittelemaan.

Pienen tovin jälkeen saimme jaettua pojille vastuulliset miesäänet jotka veivät pojat lavalle omille paikolleen. Aloitettuamme harjoitukset, alkoi pikkuhiljaa lavan läheisyyteen ilmestyä tummia uhkaavan näköisiä pilviä. Vaikka sää oli huono ja vettä satoi rankasti, se ei meidän menoa haitannut.

Harjoitusten jälkeen pojat pääsivät syömään kuoroille tarkoitettuun isoon halliin erittäin maittavaa keittoa sekä virolaisin toimin tuotettua leipää. Kun pojat olivat saanet tankattua itsensä täyteen virolaisia elintarvikkeita, suuntasimme hotellin kautta vanhaan kaupunkiin tutustumaan Tallinnan historiaan. Vanhan kaupungin lisäksi kävimme myös Tallinnan kuuluisassa lentosatamamuseossa. Kulttuuriin perehdyttyämme siirryimme hotellille suorittamaan iltatoimia ja nukkumaan.

Lauantai, laulujuhlien ensimmäinen päivä

Tallinnan keskusta on suljettu liikenteeltä, ja kaikki ovat pyhittäneet alkavan viikonlopun laulujuhlille, sillä se on ehdottomasti Viron isänmaallisin tapahtuma. Sitä tunnetta ei voi sanoin kuvailla, kun satatuhatpäinen joukko kuorolaulajia marssii kulkueessa läpi Tallinnan keskustan kantaen oman kuoronsa lippua ja laulaen ja hurraten. Kulkue oli niin pitkä, että kävimme aikaisemmin päivällä katselemassa kulkuetta sivusta arkivaatteet päällä osana muuta väkijoukkoa, ja vasta myöhemmin iltapäivällä vaihdoimme juhlallisemmat vaatteet, nostimme kuoromme lipun esille ja liityimme kulkueeseen, joka kuljetti meidät laululavalle.

Kun kaikki kuorot olivat päässeet lavalle, laulujuhla avattiin ja laulujuhlien pyhä tuli sytytettiin. Tämä liekki tulisi palamaan koko laulujuhlien ajan ikään kuin olympiatuli olympialaisissa. Kun laulujuhlat olivat alkaneet, laulettiin ensimmäiset yhteislaulut. Kun yhteislaulut olivat ohi, juhlilla pääsi kuulemaan muiden kokoonpanojen musisointia vielä myöhään yöhön saakka.

Sunnuntai, laulujuhlien toinen päivä

Sunnuntaina seurasi laulujuhlien odotettu huipentuma, eli viimeiset laulut ja kiitokset sekä soihdun sammutus. Juhlien tunnelmaa ei voi sanoin kuvailla. Suuri väkijoukko laulaa Viron isänmaallisimpia kappaleita legendaaristen virolaisten kuoronjohtajien johtamana ja väenpaljoudesta nousee tuhansia Viron lippuja komeasti liehuen. Virolaisten isänmaallisin tapahtuma huipentuu suurempana kuin koskaan ennen! Juhlien loputtua pyhä tuli sammuu ja väki virtaa juhlapaikalta omiin koteihinsa. Me menemme vielä hotellille pakkaamaan ja nukkumaan.

Maanantaina takaisin kotiin

Maanantai aamuna ehdittiin vielä käydä hakemassa keskustasta viimeiset matkamuistot, ja päivällä lähdettiin laivalla takaisin Suomeen. Helsingistä ajeltiin bussilla kotiin muistoja taskuissa halki kesäisen Suomen, saapuen Ouluun keskiyön tienoilla.

 

Esa Myllylä, Ynnin poikien kuoroneuvoston puheenjohtaja

ja Roope Seppänen, Ynnin poikien kuoroneuvoston sihteeri